Karkādes tēja tavai veselībai

Karkāde ir atspirdzinošs dzēriens, kas pazīstams jau no seniem laikiem, kad to iemīļoja Ēģiptes faroni. Karkādes tēja ir brīnišķīgi skaista, ziedoša auga Hibiscus sabdariffa kauslapu ziedi. Ziedi atgādina trompetes formu, tie sastāv no 5 vai vairāk lielām ziedlapām. Daudzi cilvēki Karkādi audzē dēļ tās skaistuma, bet nemaz nezin, kādus brīnumus šis augs spēj piedāvāt.

Tād dzimtene ir silts, mērenā un tropu reģions, tāpēc šis augs ir pazīstams visā pasaulē ar saviem daudzajiem nosaukumiem: Roselle, Flor de Jamaika Dienvidamerikā, Karkade vai Karkady Tuvajos Austrumos, Bissap Rietumāfrikā, Sorrel Jamaikā un Karību jūras reģionā, kur šis ir tradicionāls dzēriens Ziemassvētku laikā. Agua de Jamaika - aplej karkādi ar verdošu ūdeni, pievieno ingvera sakni, atstāj ievilkties, tad pievieno cukuru un reizēm pat mazliet ruma. Dzer atdzesētu.

Tai pat laikā Panamā kakrādes tējai pievieno krustnagliņas, kanēli un muskatriekstu. Šāds dzēriens ir iecienīts Jaunā gada svinību laikā.  Karkādi Tuvo Austrumu zemēs pasniedz aukstu ar ledu. Taču Ēģiptē un Sudānā kāzu svinībās pie pirmajām uzkodām tradicionāli tiek iemalkota glāze karkādes dzēriena. Āfrikā to sauc par Sāhele un tā tiek pārdota uz ielas.

Karkādes labvēlīgā ieteikme:
* Paaugstināts asinsspiediens? Lietojiet aukstu Karkādes tēju, jo tas ir lielisks un dabisks veids kā samazināt asinsspiedienu. Uzvāriet novārījumu un uzglabājiet ledusskapī, dzeriet tēju regulāri 2-3 reizes dienā.
*  Pazemināts asinsspiediens? Karsta Karkādes tēja paaugstina asinsspiedienu
*  Samazina holesterīna līmeni asinīs
*  Satur daudz C vitamīna, kas paaugstinās imunitāti
*  Satur P vitamīnu, kas novērš kapilāru trauslumu un stiprina asinsvadu sieniņas
*  Darbojas kā spēcīgs antioksidants, kas aizsargā šūnu noārdīšanos, palīdz atbrīvoties no brīvajiem radikāļiem un cīnās ar hroniskiem iekaisumiem. Ja pamanat priekšlaicīgas novecošanās pazīmes kā grumbas, ādas elastības un mitruma zudumu, lietojiet produktus, kas satur augstu antioksidandu līmeni, piemēram, Kakrādes tēju
*  Samazina insulta risku un sirdslēkmes
*  Aizsargā pret hroniskām sirds slimībām, reimatoīdā artrīta, cukura diabēta un vēzi
*  Uzlabo ķermeņa vispārējo izturību un mazina acu nogurumu
*  Tā kā Karkāde ir zāļu tēja, tā nesatur kofeīnu
*  Nesatur skābeņskābi, līdz ar to var lietot nieru slimnieki, tā palīdz nieru darbībai un samazina aknu darbības traucējumus, uzlabo aizkuņģa dziedera darbību
*  Uzlabo vielmaiņu, regulē ēstgribu
*  Karkāde ir spēcīgs enzīmu inhibitors, kas nozīmē, ka samazina enzīmu darbību un ķermenis nespēj sašķelt un uzsūkt taukus un cukuru. Ja ķermenis tos neuzņem, tad būs spiests atbrīnoties no tiem. Tas ir viens no soļiem ceļā uz notievēšanu. Un atcerieties, dabīgs enzīmu inhibitors ir drošāks nekā labaratorijās ražotās notievēšanas tabletes.
*  Uz priekšu, iekļaujiet to savā ikdienas dzērienkartē un tas būs vēl viens veids, kā samazināt lieko svaru
*  Karkāde ir labs līdzeklis celulīta samazināšanai
*  Tā pat samazinot arī cukura absorbāciju, Jūsu ķermenis izvadīs lieko šķidrumu un samazinās vēdera uzpūšanos
*  Uzlabo vielmaiņu, attīra organismu no smagajiem metāliem un alkohola intoksikācijām, tātad labs līdzeklis pret paģirām
*  Piemērota tēja menopauzes laikā
*  Dabisks veids, lai veldzētu slāpes karstajās vasaras dienās. Šī bija Ēģiptes faronu lieliska ideja, kā veldzēties karstajās tuksneša svelmēs. Pagatavojiet tēju lielākā kanniņā, un, kad tā nedaudz atdzisusi, ievietojiet ledusskapī. Pasniedziet ar pievienotiem ledus gabaliņiem.

Piesardzība, dzerot Karkādes tēju:
*  Ja ir augsts asinsspiediens, nelietojiet karstu tēju, jo tā paaustinās Jūsu spiedienu vēl vairāk.
*  Ja ir zems asinsspiediens, nelietojiet aukstu tēju regulāri, jo tā samazinās Jūsu asinsspiedienu vēl vairāk, kā rezultātā var izraisīt galvas reiboņus un pat ģīboni
*  Ja esat grūtniece vai barojat bērniņu ar krūti, pirms tējas lietošanas, konsultējieties ar savu ārstu. Reizēm Karkādes tēju šajā periodā nav ieteicams dzert, jo tā var stimulēt asinsriti iegurņa zonā un dzemdē, kas var izsaukt menustrācijas.
*  Ja Jums ir paaugstināta jūtība pret skābiem dzērieniem, kas izpaužas kā kuņģa dedzināšana, iekļaujiet Karkādi savā uzturā pakāpeniski

Pagatavošana:
Šī tēja atšķirībā no citām tējām ir noteikti jāvāra (nevis tikai jāaplej ar karstu ūdeni). Ņem katliņu, ielej 1 L auksta ūdens, pievieno 2-3 ēdk. tējas. Vāra uz lēnas uguns 3-5 min. Izkāš traukā caur sietiņu. Sagatavoto uzlējumu ledusskapī var uzglabā līdz pat 7 dienām.

Sastāvdaļas, kuras varat pievienot, tēju vārot:
* saldinātāju - brūno cukuru, kļavu sīrupu, medu (kļavu sīrupu un medu pievienot pēc vārīšanas)
* piparmētras un ābolu gabaliņus
* ingveru un krustnagliņas
* krustnagliņas, kanēli un rumu
* ābolu, citronu un apelsīnu šķēles
* vaniļu un kanēļi

 

Informācijas avots